image001Daca perechea favorita de blugi sau rochia mulata nu te mai incap, daca esti intr-un proces de slabire si greutatea ta scade, dupa care creste rapid, exista sansa sa fi facut una dintre urmatoarele 10 greseli alimentare ce blocheaza pierderea in greutate.

Sunt greseli alimentare pe care le-am intalnit frecvent la pacientii veniti sa slabeasca sau sa isi mentina o greutate sanatoasa.

 

  1. Te bazezi pe o dieta tinuta de o prietena sau luata de pe net, in general cu mai putina mancare, dar fara verificare a calitatii nutritionale a acesteia

Prea putina mancare, cu un plan alimentar zilnic de exemplu, de supa de varza si grapefruit sau alte combinatii …la fel de apetisante, a reprezentata una din variantele recente venite la cabinet. Pe cantar poate functiona de fiecare data, insa atunci cand mananci atat de putine calorii, ca sa folosesc un termen pe intelesul tuturor, nu faci altceva decat sa iti antrenezi propriul metabolism sa scada progresiv. Odata ce dieta inceteaza, vei avea un corp care arde mult mai lent energia ingerata, surplusul neavand alta optiune decat sa formeze depozite adipoase si greutatea ,,pierduta’’ se recastiga imediat.

  1. Sari peste micul dejun

A sari peste micul dejun pare un plan simplu de a reduce din aportul alimentar, insa iti induce o stare de foame pe parcursul zilei, mai ales daca esti o persoana cu activitate, care trebuie sa fie zilnic la job. Aceasta poate duce la una sau mai multe gustari neplanificate la locul de munca sau o portie mai mare de mancare la pranz. Evident ca nu asta iti doresti, dar ai mereu senzatia ca ai mai manca ceva. Daca insa iti pregatesti un mic dejun cu proteine si fibre, ai sanse sa iti reduci senzatia de foame pe parcursul intregii zile. Studiile arata ca oamenii care mananca un mic dejun complex au sanse sa isi mentina o greutate sanatoasa.

  1. Pierderea controlului micilor gustari

Poate ti-ai planificat destul de bine meniul saptamanal, insa uiti sa iei in calcul micile gustari neasteptate – o felie de tort de ziua unei colege de birou, o punguta de covrigei impartita de colegi binevoitori, care nu inteleg ca tu iti numeri constiinciosa caloriile, pentru ca asa ai aflat ca trebuie sa faci pentru un bun control al aportului alimentar. In fine, toate aceste rontaieli iti pot sabota planul bine pus la punct. Poate un jurnal alimentar, cu tot ceea ce mananci si bei, te-ar ajuta mult mai mult.

  1. Fara gustari

In timp ce gustarile aparute fara voia ta iti maresc talia, gustarile atent pregatite pot sa aiba efect opus. Oamenii care mananca mai multe mese mici si gustari peste zi isi cresc controlul asupra senzatiei de foame si implicit asupra scaderii greutatii. Gustarile ajuta la mentinerea unui metabolism accelerat, cu atat mai mult daca acestea contin si surse proteice. Nucile de exemplu, sunt o buna varianta inalt proteica, la indemana oricui.

  1. Mese frecvente cu alimente total sau partial degresate

Produsele cu continut de grasime foarte scazut pot juca un rol foarte important in alimentatia ta. Daca iti pui in farfurie o bucata mare de tort fara grasimi, pentru ca …nu are grasimi, s-ar putea sa fie mult mai rau decat daca ai manca o bucata mai mica de tort obisnuit. Satietatea apare mai tarziu, avand in vedere ca nu exista suficienta grasime in meniu care sa dea acest semnal. Continutul de carbohidrati este principalul factor ce iti mareste aportul energetic al mesei, nu grasimea. Ai o patologie ce necesita un aport mai mic de grasimi si vrei sa bei de exemplu lapte degresat, atunci fierbe laptele obisnuit si da la o parte spuma/grasimea ce s-a strans deasupra. E cu siguranta un lapte degresat.

  1. Calorii ascunse

Atunci cand ai mult timp la dispozitie, pentru ca iti trebuie asa ceva cand vrei sa cantaresti totul si tii neaparat sa numeri calorii, calculand intr-una din tabele, nu uita sa adaugi si ceea ce exista in bauturi. Sucurile de fructe, mai ales cand sunt de mai multe ori pe zi, asa cum intalnim in diverse diete detox la moda, pot sa aduca finalmente un aport considerabil de grasime viscerala, chiar daca in primele zile pe cantar greutatea este mai mica. Orice, in afara de apa, te poate ingrasa, doar contine calorii… Caloria este o notiune intrata acum 100 de ani in zona nutritiei, din pacate este atat de bine inradacinata incat va dura ceva timp pana o vom putea detrona si scoate din constiinta colectiva, pentru ca, la modul cel mai serios,este de mult timp depasita. Daca vei citi si cele 2 articole legate de calorii, postate pe blog, vei intelege de ce spun acest lucru.

  1. Bei prea putina apa  

Aceasta este una dintre cele mai frecvente greseli pe care lumea are tendinta sa le faca. Apa este esentiala in pierderea in greutate. Sunt persoane care nu realizeaza ca le este sete si isi inhiba aceasta senzatie mancand. Sau sunt altele care isi reprima setea din stupidul motiv ca au treaba si nu vor sa mearga des la toaleta. Nici nu realizeza la ce efort isi supun rinichii. Probabil o sa afle peste niste ani, dar atunci raul va fi deja facut. In plus daca esti continuu deshidratat, metabolismul scade si pierderea in greutate este mai mica. Incearca sa bei un pahar cu apa la fiecare masa sau gustare, cand oricum ai alocat timp pentru a te alimenta.

  1. Renuntarea la lactate

Laptele nedegresat, branzeturile, chiar si inghetata sunt tabu pentru multe diete, insa renuntarea la aceste alimente poate fi contraproductiva. Cercetarile au aratat ca organismul arde mai multa grasime cand are suficient calciu si depune mai multa grasime cand nu are calciu.

  1. Ajungi prea des la fast-food

A merge la fast-food dupa o zi plina, in care nu ai chef sa iti pregatesti ceva acsa, este o optiune uneori prea des folosita, chiar daca iti spui ca vei comanda doar o salata E foarte greu sa nu cedezi tentatiei de a lua si un milkshake sau o alta varianta ce creste si mai mult adictia pentru astfel de variante culinare. Daca accesezi cu prea multa usurinta un fast-food, va deveni cu siguranta un obicei, Conform unui studiu pe termen lung, persoanele care mananca fast-food mai mult de doua ori pe saptamana ajung sa castige in greutate intr-un an, peste 4,5 kg, comparativ cu cei care merg mai putin de o data pe saptamana.

  1. Stabilirea unor obiective nerealiste

Doar spunandu-ti ca vei pierde 10 kg intr-o luna, pentru ca asa ai auzit sau ai citit pe net, ai garantia unei diete sortita esecului . Un obiectiv realist este vital pentru succesul pierderii sanatoase in greutate.

Asadar, daca ai nevoie, cere sfatul unui specialist, fa-ti o programare si vei afla mult mai multe despre propria persoana si cum sa te intelegi bine tu cu tine.

E mai usor decat crezi!

 

Bibliografie

Boschmann, M. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, December 2003.

Jefferson University Hospital Blog: "When Should You Weigh Yourself?"

Rolls, B. The Volumetric Weight-Control Plan: Feel Full on Fewer Calories, Harper Torch, 2000.

Sookey JF et al, Drinking water is associated with weight loss in overweight dieting women independent of diet and activity, Obesity 2008

Zemel MB et al – Calcium and dairy acceleration of weight and fat loss during energy restriction in obese adults, Obesity Research, 2004

(C) 2017 www.stop-dieta.ro